Bilstolguiden

Hvilken vektklasse er ditt barn i?

Bilstoler kategoriseres i vektklasser, som er delt opp i forskjellige grupper fra gruppe 0 til III. Når du leter etter en bilstol er det viktig at du investerer i en stol som passer barnet i den vektklassen det er i nå. Du må aldri, under noen omstendighet skaffe en bilstol til barnet som ikke passer, men som det vil vokse inn i senere. I mange tilfeller vil produsenten opplyse om hvilken alder eller gruppe bilstolen passer til. Det er likevel viktig å huske, at alderen bare er veiledende, ettersom alle barn utvikler seg, og vokser i forskjellig tempo. Derfor må du alltid være oppmerksom på hvilken høyde og vekt de forskjellige stolene passer til.

Gruppe 0+

 • Vekt: 0-13 kg
 • Alder: Fra fødselen til 15 måneder
 • Høyde: 40-90 cm
Gruppe 0+ bilstoler er det som er babybilstolene. De er de minste, og brukes fra fødselen til barnet veier 13 kg. Stolen fungerer som det man kaller en reboarder, altså en bakovervendt bilstol, som monteres mot kjøreretningen. Bakovervendte bilstoler reduserer risikoen for skader på barnets nakke og hals ved frontkollisjon. Energien fra ulykken trykker barnet inn i setet, noe som stabiliserer barnets følsomme hode og nakke.
Finn babybilstolene her >

Gruppe 0+/I

 • Vekt: 0-18 kg
 • Alder: Fra fødselen til 4 år
 • Høyde: 40-100 cm
Bilstoler til barn mellom 9 og 18 kg kan ofte monteres både med og mot kjøreretningen. Dette gjør dem ideelle til småbarn, som er for store for de helt minste bilstolene, men som ikke har utviklet nakkemuskler som er sterke nok til at sitte i en bilstol, som vender med kjøreretningen. Bilstolene i denne gruppen utvikler seg ofte sammen med barnet og kan ofte modifiseres etter ønske og behov.Finn bilstolene her >

Gruppe I/II/III

 • Vekt: 9-36 kg
 • Alder: 1-12 år
 • Høyde: 75-150 cm
Bilstoler til barn mellom 9 og 36 kg har en fordel i og med, at de kan brukes i en veldig lang periode. Det er kun små justeringer stolen noen ganger under bruksperioden som skal til for å holde bilstolen sikker og ikke minst, komfortabel i hele perioden. Setene kan oftest monteres både med og mot kjøreretningen.
Finn bilstolene her>

Gruppe II/III

 • Vekt: 15-36 kg
 • Alder: 3,5-12 år
 • Høyde: 95-150 cm
Bilstoler i vektklassen 15 til 36 kg kan kun monteres med kjøreretningen. I dette stadiet vil barnets nakkemuskler ha utviklet seg nok, til at de kan holde barnets hode stabilt under kjøring.
Finn bilstolene her >

I hvilken retning skal bilstolen monteres?

En bilstol kan monteres enten med eller mot kjøreretningen, også kalt bakovervendte bilstoler eller reboardere. En reboarder vil kunne absorbere mer av støtet fra en kollisjon. Derfor er disse bilstolene anbefalt for spedbarn, som har nakkemuskler og ryggsøyler som ikke er ferdig utviklede, og derfor ikke er sterke nok til å holde barnets hode. Når barna blir eldre og muskulaturen deres utvikles nok, vil man kunne bruke en bilstol, som vender med kjøreretningen.
I en bilstol som vender med kjøreretningen, har barnet fullt utsyn over det som skjer, og du kan enkelt kikke barnet i øynene under kjøringen.
Bilstoler, som kan monteres i begge retninger, kan brukes etter ønske. Mens barnet er lite, kan bilstolen trygt benyttes mod kjøreretningen. Så snart nakkemuskulaturen er sterk nok til å holde barnets hode, kan man lett snu bilstolen og bruke den fremovervendt.

bakovervendte bilstoler

bakovervendte bilstoler, også kalt reboardere, er ideelle for barn i en alder fra 0 til 4 år. Disse babybilstolene kan monteres både i forsetet eller i baksetet i bilen. Det anbefales alltid å bruke bakovervendte bilstoler til babyer og småbarn, da nakkemuskulaturen og ryggsøylen ikke er fullt utviklet og derfor er meget utsatte hvis en ulykke skulle forekomme. I en bakovervendt bilstol vil setet absorbere slagkraften ved frontale ulykker og fordele denne til hele kroppen til barnet.

Finn våre bakovervendte bilstoler her

Hvordan monteres bilstolen i bilen?

Kindersitze mit Sicherheitsgurt befestigen

Noen bilstoler skal festes i bilen med bilens sikkerhetssele. Dette er en enkel måte, der bilstolen settes fast med et enkelt klikk.

Kindersitze mit Isofix

Mange biler i dag er utstyrt med isofix, som man ofte kan bruke til bilstoler. Isofix-systemet forbinder bilstolen med isofix i kjøretøyet. Dette sikrer en optimal beskyttelse, spesielt ved frontkollisjoner.

Kindersitze mit Basisstation

En monteringsbase kan festes enkelt i mange biler. Bilstolen festes direkte til basen og monteres i bilen på denne måten.

Hvilket utstyr er viktigst for deg?

Sidekollisjonsbeskyttelse er så og si standard på mange modeller, men ut over dette bør du undersøke de justerbare elementene, som seteposisjonen, ryggen og nakkestøtten, som ofte kan variere fra modell til modell. Hvilke funksjoner er spesielt viktige for deg?

Seitenaufprallschutz

Sidekollisjonsbeskyttelse

Dybe, polstrede sideskiver gir en helt spesiell beskyttelse i tilfelle sidekollisjon.

Verstellbare Sitzposition

Justerbar sitteposisjon

Justerbare sitteplasser med flere muligheter sikrer en maksimal komfort for alle aldersgrupper.

Verstellbare Rückenlehne

Justerbar seterygg

Et justerbare seterygger kan stilles inn perfekt etter barnets behov.

Verstellbare Kopfstütze

Justerbar nakkestøtte

En justerbar nakkestøtte sikrer ikke minst en komfortabel men også en sikker sitteplass.

Hvordan ønsker du å feste barnet ditt?

Du kan feste barnet i bilstolen på to forskjellige måter. Den mest vanlige er en fempunktsele som er monteret i bilstolen. Her er barnet sikkert festete over hele kroppen. Et alternativ er mageputen. Plasser barnet i bilstolen og klikk deretter på plass mageputen. Takket være puten, vil støtet fra en kollisjon bli fordelt over hele kroppen på barnet.

Fem-Punkts-Selen

Fempunktsele-systemet er oftest et separat selesystem, som er festet til bilstolen. På grunn av den stramme og individuelle passformen, gir denne barnet ditt den mest ideelle beskyttelsen. Det kalles en fempunktsele, siden selen holder kroppen på fem punkter: den ligger over hver skulder, hoftene og mellom barnets ben.

Mavepuden

En magepute plasseres foran barnets kropp og ligner på et lite bord. I en ulykke vil barnet bli trykket fremover inn i puten, som absorberer støtet og fordeler energien over hele barnets kropp, for å gi best mulig beskyttelse mot skader. Det fungerer altså litt på samme måte som en airbag.

Trenger du tilbehør?

I tillegg til de andre faktorene, som spiller inn når du skal kjøpe en bilstol, finnes det også en hel masse ekstra tilbehør. Eksempelvis kan det være en fordel å finne en bilstol med trekk som kan vaskes i vaskemaskin, eller et sommertrekk, så barnet ikke overopphetes i stolen om sommeren, eller kanskje tilbehør som viser når barnet er riktig festet.

Foretrekker du bestemte merker?

Når det kommer til bilstoler, har pinkorblue.no et bredt utvalg av merker. Alle produsentene har selvfølgelig sikkerhet som førstepriotet og som lever opp til EUs sikkerhetsstandarder. Tips: Hør gjerne med venner og familie om hvilke merker de har erfaringer med og anbefaler.

axkid
Britax Römer
Chicco
Concord
Cybex
Hauck
Recaro
Maxi Cosi
Kiddy
Osann
Peg-Perego
Safety 1st